MANAGEMENT
Automatyzacja w żywieniu pracowników — rewolucyjny trend
Automatyzacja odmienia i usprawnia wiele aspektów funkcjonowania dużych firm. Trwa niemal cały czas od momentu wynalezienia pierwszej taśmy produkcyjnej. I nie ma się czemu dziwić, automatyzacja bowiem nie tylko przyśpiesza realizację wielu zadań, ale także pozwala porządkować procesy, a tym samym lepiej je kontrolować. Czy można automatyzować również żywienie pracowników, mimo tak wielu różnorodnych preferencji smakowych, potrzeb żywieniowych i pór jedzenia?
Data publikacji: 10.10.2023
Data aktualizacji: 10.10.2023
Podziel się:

Coraz więcej firm dostrzega, jak wiele korzyści daje organizacja dofinansowanych posiłków dla pracowników. Pozwala to nie tylko dbać o zdrowie i samopoczucie pracowników, ale także budować lojalność pracowniczą oraz wizerunek atrakcyjnego pracodawcy. Naprzeciw oczekiwaniom firm karmiących pracowników wychodzą nowoczesne rozwiązania, umożliwiające zautomatyzowanie żywienia pracowników. Jakie aspekty podlegają automatyzacji?
Współpraca z restauratorami
Znalezienie zaufanego lokalu gastronomicznego, z którego możemy zamawiać posiłki dla pracowników, nie należy do najprostszych zadań. Po pierwsze musi być to lokal, który zaoferuje nam dania w przystępnych cenach, po drugie musi on zgodzić się na regularne dostawy do firmy. I po trzecie — inwestycja w posiłki dla pracowników przełoży się na realny wzrost ich satysfakcji dopiero wtedy, gdy jedzenie będzie im smakowało. A przecież gustów kulinarnych i preferencji smakowych, że trudno wszystkich zadowolić.
Na rynku istnieją jednak platformy upraszczające szukanie restauracji do współpracy (np. Lunchspot). Wystarczy, że pracodawca poda liczbę pracowników, rodzaj posiłków, które chce im zapewnić, a także ich preferencje smakowe oraz żywieniowe, a Lunchspot zajmie się znalezieniem odpowiedniej restauracji i wynegocjowaniem preferencyjnych stawek dań.
Szybkie składanie zamówień
Już samo zamawianie posiłków dla pracowników może pochłonąć sporo czasu. Codziennie trzeba zebrać zamówienia, zapisać je, skontaktować się restauracją, a dodatkowo prowadzić skrupulatną dokumentację, by potem nie mieć problemów z rozliczaniem.
Na szczęście rozwiązania żywieniowe umożliwiają zautomatyzowanie tego procesu za pomocą technologii, a także pozwalają na częściowe przeniesienie tego obowiązku na samych pracowników (dzięki czemu mogą oni wybrać te dania, na które naprawdę mają ochotę). Pracownik może zamawiać jedzenie samodzielnie, dzięki wygodnej aplikacji przeglądarkowej lub na urządzenia mobilne — i będzie to robił chętnie, jeśli w aplikacji znajdzie kilka przydatnych funkcji, np. planowanie menu na cały tydzień, podgląd gramatury, makroskładników i kaloryczności posiłków. Wszystkie zamówienia oraz ich koszt zostaną automatycznie zapisane na platformie. Koniec z zapiskami na kartkach i w zeszytach czy wiecznie ginących plikach na komputerze.
Dostawy, wydawanie i odbieranie posiłków
Ktoś może zapytać — co jest skomplikowanego w odebraniu jedzenia na dowóz? Paradoksalnie przy dużej liczbie pracowników i ścisłym trybie pracy nawet tak prosta czynność może generować trudności. Po pierwsze — trzeba każdorazowo pilnować dostawców, by zamówienia przyjechały punktualnie. Jeśli dotrą spóźnione po przerwie, gdy pracownicy wrócą na halę, to wówczas nikt nie zje już nic do końca zmiany. Jak zapewnić dostawy pracownikom, którzy Konieczne też jest zadbanie o to, by dostarczone posiłki sprawnie trafiły do odpowiednich osób.
Okazuje się, że i ten aspekt organizacji posiłków można zautomatyzować, i to całkiem prostymi sposobami. Wystarczy wybierać dostawców, którzy zapewniają elastyczne i godziny dostaw na teren zakładu pracy, dopasowane do potrzeb zmianowego trybu pracy. Warto również korzystać z platform żywieniowych oferujących zamówienia opatrzone etykietami z danymi pracownika. Dzięki prostym etykietom z imieniem i nazwiskiem można oszczędzić sobie sporo czasu i zamieszania, gdy każdy bez problemu odnajdzie swoje zamówienie wśród pozostałych posiłków..
Pełna automatyzacja rozliczeń
Proces rozliczania posiłków pracowniczych także da się zautomatyzować. Wszystko zaczyna się już na etapie, o którym pisaliśmy wcześniej — składania zamówień. Jeśli posiłki są zamawiane online przez odpowiednią platformę, to koszt każdego zamówienia oraz jego składowe będą automatycznie zapisywane na koncie pracownika. Następnie dania zamówione przez wszystkich pracowników zostaną raz w miesiącu zsumowane i zebrane w praktyczny raport do pobrania, który dodatkowo można zintegrować z popularnymi systemami kadrowo-płacowymi. Wszystkie dane na temat składowych cen dań i konkretnych zamówień są zawsze dostępne do wglądu (m.in. cena właściwa, kwota dofinansowania, dane pracownika zamawiającego, dzień zamówienia i dostawy). Za sprawą odpowiednio zaprojektowanej platformy rzetelna i szczegółowa dokumentacja naprawdę może prowadzić się sama!
Dzięki innowacyjnym zdobyczom technologii automatyzacja z powodzeniem wkracza również w organizację posiłków dla pracowników. Z pewnością warto zainteresować się nowoczesnymi metodami żywienia pracowniczego, gdyż niosą ze sobą oszczędność nie tylko czasu, ale i pieniędzy. Zdaje sobie z tego sprawę coraz więcej fabryk i zakładów pracy, które chętnie korzystają z rozwiązań żywieniowych. Jeśli i Ty chcesz zacząć organizować posiłki dla swoich pracowników w sposób nowoczesny, bezproblemowy i ekonomiczny, sprawdź Lunchspot — rewolucyjny catering dla firm.
Zobacz również