MANAGEMENT
Nowoczesny benefit żywieniowy w zakładzie pracy
Benefit lunchowy to stale zyskujący na popularności trend w fabrykach i dużych zakładach pracy. Dlaczego żywienie pracownika jest tak istotnym aspektem funkcjonowania dużej firmy? Czy da się organizować posiłki dla pracowników w taki sposób, by usprawnić pracę hali produkcyjnej i zmniejszyć rotację pracowników?
Data publikacji: 14.06.2023
Data aktualizacji: 16.08.2023
Podziel się:
Benefit, który zatrzyma pracownika
Benefit lunchowy jest skutecznym narzędziem budowania marki pracodawcy. Po pierwsze firma, która zapewnia dofinansowanie do posiłku swoim pracownikom, pokazuje, że dba o nich i ich dobrostan oraz zdrowie. Po drugie jeśli pracownik za niewielką cenę może codziennie zjeść w miejscu pracy smaczny, pożywny posiłek, to wówczas dwa razy się zastanowi, nim zacznie myśleć o zmianie pracodawcy. Według raportu Jedzenie przyszłości dla biznesu. Pyszne.pl dla biznesu 2021/2022 68% Polaków deklaruje, że posiłki zapewniane przez pracodawcę zwiększyłyby ich satysfakcję z pracy. Dbanie o wellbeing i satysfakcję pracownika to podążanie za najnowszymi trendami employer brandingu.
Lepsza organizacja pracy
Nie każdy wie, że umiejętne finansowanie posiłków w fabryce czy na magazynie może pozytywnie wpływać na organizację pracy. Jeśli wszyscy pracownicy wcześniej zamówią posiłek na dowóz i otrzymają go punktualnie o konkretnej godzinie w wybranym miejscu na terenie firmy, to wówczas nie rozchodzą się po okolicznych restauracjach. W ten sposób zmniejsza się też prawdopodobieństwo ewentualnych spóźnień i przestojów w wykonywaniu zadań. Chaos dodatkowo minimalizuje też w pełni zorganizowane wydawanie zamówień. Gdy firma zajmuje bardzo dużą powierzchnię, nowoczesne rozwiązania w zakresie organizacji posiłków umożliwiają darmową dostawę w kilka konkretnych punktów. Pracownicy nie tracą czasu na dotarcie do miejsca odbioru posiłku, jedzą też o regularnej porze. I nie jest do tego potrzebna kosztowna i czasochłonna inwestycja w kantynę pracowniczą z przestrzenią do wydawania posiłków! Nowoczesna organizacja żywienia przekłada się na lepsze funkcjonowanie zakładu pracy.
Innowacyjne zamawianie i rozliczanie posiłków
Z pomocą przychodzi nam technologia i zamawianie posiłków online przez aplikację. W przypadku innowacyjnych benefitów lunchowych wygodne składanie zamówień online to jedna z podstawowych funkcji. Automatyzacja pozwala również uprościć rozliczanie zamówionych posiłków — aplikacja domyślnie zlicza kwoty dofinansowania od pracodawcy i ceny posiłków zamówionych przez każdego pracownika. Informacje te można potem wygenerować w formie raportu, a nawet zintegrować aplikację z firmowym systemem kadrowo-płacowym.
Różnorodne posiłki zgodne z preferencjami pracowników
Benefit żywieniowy na miarę XXI wieku zapewnia bogaty wybór posiłków. Nikt nie chce być skazany na jedną restaurację lub monotonne dania. Dostępność dań obiadowych, zup, śniadań, przekąsek i deserów z różnych restauracji pozwala każdej osobie w firmie jeść to, co lubi. Dzięki zamówieniom przez aplikację każdy pracownik ma możliwość wyboru tego, na co w danym dniu ma ochotę. Co więcej, pracownicy mogą też zadbać o urozmaiconą dietę. Lunchspot dąży do tego, by oferować firmom jedzenie od restauratorów zgodnie z potrzebami danego zakładu i preferencji smakowych jego pracowników. Bez problemu można też zamawiać posiłki regeneracyjne.
Wirtualna stołówka — realne korzyści
Okazuje się, że benefit lunchowy to całkiem skuteczna metoda na zwiększenie satysfakcji pracowników. Taki benefit może też być sposobem na usprawnienie pracy na hali i ograniczyć zamieszania podczas przerwy obiadowej. Dostępne na rynku technologie i usługi nastawione przede wszystkim na wygodę dużych zakładów upraszczają zamawianie posiłków oraz ich rozliczanie. Jak się okazuje, warto interesować się tematem organizacji posiłków pracowniczych, ponieważ mądre żywienie w firmie może przynieść jej wiele korzyści.
Źródło: Lunchspot
Zobacz również